سیاره عطارد
اولين سياره منظومه شمسی كه همه سيارههای ديگر كوچكتر و از همه هم به خورشيد نزديكتر است، سياره عطارد، نام دارد. نام آن به فارسی تير و در لاتين هم مِركوری (Mercury) است.
بد نیست اسامی مختلف یک سیاره رو بدانید، برای همین من نامهای رایج دیگر رو هم معرفی میکنم تا اگر در جایی اسم دیگر رو دیدید، دچار سردرگمی نشوید!!!

به دلیل اینکه عطارد خیلی به خورشید نزدیک است، مسیری که باید دور خورشید بچرخد، از همه سیارههای دیگر کوتاهتر است. با توجه به روزهای زمینی، یعنی از نظر ما که روی زمین زندگی میکنیم و براساس روزهای ما، هر 88 روز زمینی یک بار، عطارد دور خوشید میچرخد. عطارد تندرو ترین سیاره در منظومه ماست و به همین دلیل به اون مرکوری یا پیک خدایان گفته میشده است.
بر عکس اینکه عطارد دور خورشید بسیار سریع میچرخد، سرعت چرخش آن به دور خودش کم است! یعنی به ازای هر دو باری که دور خوشید میچرخد یعنی دو سال عطاردی، سه بار دور خودش میچرخد. پس اگر شما روی عطارد زندگی می کردید، تو هر سه روز، دو بار سال تحویل میشد و باید جشن می گرفتید و کلاً مدرسه هم تعطیل بود و درس هم نمیخواندید! برای همین کسی روی عطارد تا حالا ساکن نشده! البته شاید دلیل مهمتر هم گرما و نداشتن هوا و آب هم بوده باشد!
ما از روی زمين بهسختی میتوانيم عطارد را ببينيم. عطارد را مثل سيارههای ديگر مثلاً ناهيد يا مشتری نمیتوانيد در شب ببنيد و برای ديدن آن بايد در هنگام طلوع یا غروب خورشید و در قسمت نارنجی و سرخ آسمان و در فاصله کمی از خورشید دقت كنيد تا بتوانيد اين سياره مشاهده كنيد.
گذر عطارد
شايد تا به حال عبارت گذر عطارد را در روزنامهها و سايتها شنيده باشيد كه اعلام میكنند در تاريخ خاصی، پديده گذر عطارد رخ میدهد؛ اما دقيقاً ندانيد منظور از آن چيست. اگر بخواهيم خيلی ساده توضيح دهيم، بايد بگوييم كه چون عطارد بین زمین و خورشید قرار گرفته است، ما هر چند وقت یک بار (معمولاً در هر 100 سال تا 13 بار) میتوانیم عبور عطارد را از مقابل خورشید ببینیم. به این پدیده، «گذر عطارد» گفته میشود.
جالب است که بدانید که فقط در ماههای اردیبهشت و آبان میتوانید این گذر رو مشاهده کنید. برای اینکه متوجه علت این موضوع شوید، به عکس زیر توجه کنید:

همانطور در این شکل میبینید، مدار چرخش عطارد مثل مدار زمین نیست و نسبت به آن کمی کج است. به همین دلیل، ما فقط زمانهایی که این دو دقیقا از روبروی هم رد میشوند میتوانیم عطارد رو در مقابل خورشید ببینیم و در بقیه موارد عطارد رو در بالای خورشید یا پایین آن میبینیم.